dissabte, 29 d’octubre del 2011

Manel Márquez: "Kaos en la Red, 10 anys de lluita i de prestigi internacional. La informació lliure i democràtica"

Entrevista realitzada per un alumne de 2on de Batxillerat pel Treball de Recerca (2011) sobre l'origen de Kaosenlared (2001) y Ràdio Kaos (1997) (También en castellano)
[Traducción al castellano]

1. ¿Què és una web de contrainformació?
Una web de contrainformació es una finestra oberta a la llibertar d’expressió i un espai on la gent comuna (el que som la majoria de nosaltres) que res te, només les mans o la intel·ligència per llogar en el mercat capitalista, pot expressar lliurement les seves opinions, el seu desitjos, les seves esperancés,  experiències i donar a conèixer les seves lluites, col·lectives o individuals, per una societat democràtica, lliure i solidaria, sense explotació, ni de la dona, ni dels esser humans, ni de la natura. 
2. ¿Per què va néixer kaosenlared.net?
Vaig decidir fundar kaosenlared per poder donar veu als sense veu (com ja varem fer a Ràdio Kaos), de forma lliure i sense cap limitació dins del camp de l’esquerre anticapitalista i sempre respectant els dret humans, el que no respecten ni els poderosos de la terra ni els seus governs. Davant de la injustícia els homes i dones lliures han de aixecar la veu si volen ser considerats de debò, això homes i dones lliures!
Com sap la gent que en coneix, vaig viure una joventut plena d’injustícies i repressions, no tan familiars, sinó mes aviat institucionals, la de la dicatdura franquista i la vida en una caserna on ho havia moltes persones dignes, però també altres que no les podem considera així. Van ser anys de repressió i dictadura, però també d’alliberament personal, recordo el meu Institut Blanxart, espai de llibertat i de lluita i com en ell es conforma el meu pensament d’esquerres, profundament democràtic, solidari i anticapitalista. Aquestes posicions són les que he mantingut tota la meva vida i són un rebuig conscient a la injustícia i a la violència en la que vaig créixer i varem créixer tots nosaltres, el joves que varem viure la dictadura franquista. 
3. ¿Cóm vas decidir fundar Kaosenlared.net?
Vaig iniciar els contactes amb els amics de Radio Kaos, JuanK, Evaristo, Miguel i Javi... els millors amics que una persona pot tenir són els que es fan i es troben a les lluites socials per la dignitat i la llibertat. Patir i gaudir junts uneix molt més que altra cosa. Varem superar la repressió, les pors varem conrear l’esperit de revolta dintre de les nostres diferencies ideològiques, socialistes, comunistes llibertaris eren les nostres afiliacions però la més important l’amistat i la voluntat de lluita pels demés i per nosaltres.
La resposta d’ells va ser clara: endavant Manolo!... diners, contactes, treball molt dur i la vida ens porta a d’altres camins de nou, però l’amistat mai es perd ... les trobades a la Dama (el nostre comitè central)... altres fronts de lluita al món del treball i ara al 2010 tornen de nou a Ràdio Kaos. Després altres companys de lluita s’afegirien al projecte (2003) dos informàtics excepcionals, destacats a la seva feina, professionals de primera i gent d’esquerres i de pau i ara bons amics, Carlos Vicente i Pep Monterde, treballadors incansables efectius, silenciosos tot el que contrari que jo mateix, un hiperactiu i extrovertit impenitent. I moltes altres persones, com el jove i intel·ligent Elliot Fernandez i Raúl Calvo, ara a Mèxic, que van donar la primera empenta i alhora contribuir a fer de kaosenlared, al 2011, el principal referent de la contrainformació unitària, anticapitalista d’esquerres de l’esta espanyol. Ara la web està sota la responsabilitat d’un nou grup de persones alguns més joves, però amb una capacitat de treball i una formació acadèmica immillorable: Anibal Garzón, Carlos Garcia, Pedro Honrubia, Mauricio Castro... I d’altra banda els companys Teo Navarro i Diana Cordero actual alma mater de la pàgina forjats en llargues i dures lluites contra la diverses dictadures.
La voluntat és més forta que la raó!!
5. ¿Quins són els objectius del col·lectiu?
Ho he explicat a diferents xerrades i articles però en síntesi serien:
Una comunicació que serveixi per a INFORMAR FORMANT donant informació sobre temes o aspectes de temes que no són coneguts per tots (idees, conceptes, coneixements,...). No oblidem a les noves generacions que s'incorporen a les lluites socials.
Una comunicació que serveixi per a CONSCIENCIAR en el sentit del pensament crític, és a dir, per ajudar a la reflexió sobre els temes treballats perquè la persona després d'una reflexió no digui “amen” al que diem, però que almenys pugui pensar aquest punt de vista m'és útil és interessant pot servir-me, o pot servir-nos a tots/as que això és l'important.
Una comunicació que serveixi per a ORGANITZAR a les persones, per a analitzar i reflexionar sobre els temes del seu interès, que ells treballen o voldrien treballar, mitjançant la informació i el debat que generin les posicions ideològiques en el conjunt de persones que es comuniquen mitjançant les web o webs de contrainformación -o comunicació transformadora-, ja que d'aquesta forma que això serveixi per al creixement qualitatiu i quantitatiu de les organitzacions existents i/o futures.
Una comunicació que serveixi per a LLUITAR en el món real, participant de les organitzacions existents o creant altres noves (molts membres de la nostra web formen part de sindicats, organitzacions ecologistes, associacions culturals, etc. A més a més de dedicar-se a recopilar informació generar debat i publicar les activitats de les seves organitzacions o d'altres moviments socials). En tots els àmbits que cadascun ens movem són important, nosaltres/as no creiem que tots hàgim de lluitar en els mateixos temes, és per ventura més important la lluita per la defensa del territori que la okupación, o la recuperació de la memòria històrica que la lluita pels drets laborals, no totes les lluites formen part de la mateixa lluita la lluita contra el capitalisme com sistema de vida dominant i criminal.
Una comunicació que serveixi per a TRANSFORMAR: “Els filòsofs han intentat explicar el món, però no es tracta d'explicar el món sinó de transformar-lo” (Marx), clar com una mica semblant deia l'altre barbut del duet... Bakunin... doncs ambdós estaven junts en la AIT i eren anticapitalistes i revolucionaris. Per a nosaltres algunes posicions ultramodernes o plenes d’esnobisme o vells pensaments no són res més que dogmatisme emmascarats amb nous mites i llegendes, per això, pensem que els canvis són obra de les majories i aquesta ens agradi o no i, amb el que ha plogut, la majoria som la gent comuna: els treballadors/as, és a dir els quals gens posseïm i a tot aspirem. Un món nou és possible... per ell lluitem!!
6. ¿Què ideologia te kaos? ¿És homogènia? ¿Quins elements teniu en comú, a més ames de l’anticapitalismo?
La pàgina recull tot el ventall de les ideologies anticapitalistes des de la socialdemocràcia fins al pensament anarquista. Però el que és més important donant veu a tots i totes sense cap censura o discriminació.  La homogeneïtat la dona la confiança en el poble treballador i en les classes popular i saber que cap de nostres te la veritat absoluta i que tots tenim alguna cosa a dir i a aportar al debat i ala construcció d’una societat més justa.
L’anticapitalisme és el ciment que uneix a totes les persones que treballem a Kaos i la forma de treball que és democràtica i autogestionària sense imposicions i sense limitar la llibertat d’expressió de ningú. El respecte al drets humans és un principi bàsic per a tots i totes, no creiem que la violència sigui una eina útil en la resolució dels conflictes. 
7. ¿Quines etapes diferenciaries a la vida de kaosenlared (2001-2011)?
Les etapes que distingiria seria tres: La que va des de la fundació, l’any 2001 fins a finals del 2003, any en el que apareixerà la lliure publicació i els comentaris i la web s’instal·là als servidor de Nodo50. La segona aniria des d’aquesta data fins la renovació de la web (interface) l’any 2008 quan la web tindrà el format actual i serà en el moment en que apareixerien clarament diferenciades les dues àrees: Amèrica Llatina i la d’estat espanyol (resta del món). També es crearen les estructures de noticies superdestacades, destacades, l’àrea de Kaos Televisió, humor gràfic i opinió.
La última etapa es l’actual en la que un nou equip ha iniciat les seves tasques i en la que desprès de la reestructuració de la web del la ma de Jordi i l’empresa Dimensis. H entrat de ple en una estructura en vies de professionalització amb la possibilita de fer aportacions econòmiques directes vies telepagaments (paypal), amb l’aparició després d’un llarg debat de publicitat (encara no tancat) primer solidària, però ara ja també comercial amb certes limitacions i de la mà de l’empresa google. 
8. ¿Quin és el funcionament de kaos, com s’organitza y quines seccions te?
El funcionament es complexa, reunions per videoconferències de coordinació, gestió descentralitzada per temes i àrees geogràfiques. Centenars de col·laboradors de tots el món, milers d’organitzacions, desenes de milers de lectors i lectores.
9. ¿Heu tingut problemes legals pel fet de ser una web anticapitalista i lliure? ¿Han esta freqüents els atacs criminalitzant-vos? ¿I els informàtics? ¿Quins són el que ataquen a Kaos?
La web ha estat criminalitzada en els últims anys greument i denunciada en diverses ocasions per donar veu als sense veu. Articles difamatoris a la revista  Interview, TVE, mitjans de comunicació de la dreta extrema i de la suposada esquerra d’àmbit estatal, articles amenaçants a web feixistes. També responsabilitzant-nos d’actes, articles d’opinió, activitats (també anunciades a altres pàgines, però on nomes la nostra es la que sempre es anomena i pareix als informes, evidentment per ser la més gran amb 40.000 lectors diaris). Així se’n fa aparèixer a declaracions i informes de diferents responsables polítics, policials, judicials (Audiència Nacional) com una web que dona suport a la violència, quan hem manifesta, milers de vegades el nostre rebuig vers aquesta. La repressió ha recaigut també sobre les persones que treballen a kaos, detencions, agressions, identificacions, denuncies... Fer periodisme ciutadà no és gens fàcil i la pressió durant aquest últims cinc anys ha esta a vegades insuportable, només la nostra dignita ens ha permés continuar i evidentment l’actual renovació és una proba evident de que hi moltes persones disposades a lluitar per la llibertat de forma pacifica amb una única arma la paraula, malgrat els perills.
En definitiva, un cop més atacant al missatger i a la llibertat d’expressió ala web justament hi ha una recollida de signatures contra la última criminalització que te més de 5.000 signatures de to el món amb milers de personalitats del món intel·lectual i de l’activisme polític, social, cultural i sindical de tot el món. Gràcies a Deu no ens falten ni  amics ni amigues. 
10. ¿Cóm valoreu la resposta dels lectores davant l’aparició de kaosenlared.net? ¿Quines relacions teniu amb els moviments socials, polítics, sindicals i culturals de tot el món?
La valoració de la resposta del lectors i moviments socials és totalment positiva com demostren l’evolució de la web i les relacions amb els moviments socials és molt fluida però bàsicament són les de la confiança en Kaos per estar format per persones que no tenen més interès que mostrar la veritat i les opinions de la gent sense jutjà a ningú.
L’evolució del nombre de vistes i les lectures mostra la nostra progressió.
Any / Visites
2005
1.230.000
2006
2.175.378
2007
5.593.062
2008
6.560.263
2009
8.592.708
2010
12.700.696

11. ¿Quina relació teniu amb altres webs de Catalunya, Espanya i el Món?
Les relacions són fluides i és un tema que el nou equip està treballant  però en els moments de repressió no han falta mai cap ni una de les webs germanes. De tota manera el treball és tan intens que només en algunes trobades organitzades per altres col·lectius és o on ens trobem per poder parlar de nosaltres mateixos. L’última experiència ha estat la creació de la web de seguiment de la vaga del 29 de setembre de 2099, experiència que va finalitzat amb un èxit rotund, però alhora amb una criminalització de la contrainformació infame.  

Amenaces de tancament sense base jurídica (les denuncies de l’Ajuntament de Barcelona no s’han materialitzat) només pel fet de mostrar una realitat que els grans mitjans no mostren i que els poderosos no volen que es conegui.
12. Dels objectius plantejats a kaos ¿Quins s’han assolit i quins encara estan pendenst?
L’objectiu fonamental ha estat ser útil a les classes populars i a les seves organitzacions social, polítiques, econòmiques i culturals de Terrassa, Catalunya i de les diferents nacions de l’estat espanyol i Amèrica llatina. I evidentment convertir una web de Terrassa en la web més important de la contrainformació en castellà de tot el món.  Kaosenlared ha pot aconseguir una trobada de tots els sindicats catalans o del partits polítics d’esquerres o una entrevista amb qualsevol persona significativa de l’esquerre de parla castellana al món i això ha estat el resulta de deu anys de feina molt dura i esgotadora.
Kaosenlared esdevindrà un mitja de comunicació professional, si és que la llibertat d’expressió  continua existint al nostre estat i al món i podrà competir amb el mitjans convencionals donant una visió progressista, plural i democràtica del món.
15. ¿Quins projectes de futur teniu per a Kaosenlared.net ara que comenceu a celebrar el desè aniversari?
El projecte més important és la professionalització de la web, és adir que aquesta permeti viure d’aquesta feina a les dos o tres persones que son les que ara treballen (torns de vuit hores) a diferent llocs del planeta per tal de que aquesta funcioni. I des del punt de vista tècnic necessitem una renovació total i anar vers el format 3.0, és a dir, que sigui cada lector el que organitzi al seu ordinador els continguts de la web segons els seus interessos o àrees geogràfiques. 
En definitiva a kaosenlared no li manquen ni idees ni persones compromeses, només li manquen recursos econòmics...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.